Maahanmuuttajien kanssa työskentelyssä on omia ihan värikkäitä puoliaan. Vaikka opettajana joutuu muutenkin omituisiin ja yllätäviin tilanteisiin, mamujen kanssa niitä tilanteita tuntuu olevan ihan yhtenään. Välillä menee sormi pahasti suuhun - aina en todellakaan tiedä, miten pitäisi reagoida ja toimia. Toistaiseksi olen päätellyt, että maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle. Kun oppilaat kysyvät sanojen merkitystä, parempi varmaan kertoa rehellisesti, mitä ne tarkoittavat. Esimerkiksi 15 vuotiaat aasialaisitytöt saattaisivat hyvinkin käyttää sanaa raiskata jossain ihan väärässä yhteydessä.

Tänään olin taas vähän ymmällään, kun kaksi yönmustaa eri kansallisuutta olevaa tyttöä kutsui toisiaan neekeriksi ihan selvästi haukkumistarkoituksessa. Piti hetken aikaa kelailla, että millä sanakäänteillä asiaan puuttuisi. Helpompaa on puuttua eri "rotujen" välisiin kinoihin, kun tilanteet ovat niin selkeitä.

Nyt on kuitenkin ollut taas hyvä työviikko. Pahin on jo takana ja torstai ja perjantai ovat vain valmistautumista viikonloppuun. Joku työmotivaation tasokin palasi, viime viikolla olin ihan valmis jäämään saikulle syyslomaan saakka.