Oppilaista iso osa oli tänään päivätyökeräystä, siis taksvärkkiä tekemässä. Opeille oli järjestetty vertaissovittelukoulutus. Sinällään ihan asiallisen ja aiheeltaan mielenkiintoisen koulutuksen lähes pilasi yksi pienen pieni yksityiskohta. Kuinka helvetin monta kertaa joku voikaan käyttää ilmaisua "katkaistaan kierre..." puhuessaan koulukiusaamisesta??? Monta. En viitsinyt laskea, mutta korvaan se särähti joka kerta.

Etenkin kun kouluttajat korostivat, että vertaissovittelu on varhaisen puuttumisen malli. Sitä ei siis edes ole tarkotettu selvittämään pitkään jatkunutta kiusaamista (ts. sitä, mitä Salmivalli nimittää kiusaamiseksi. Ja eikö tässä maassa ole ketään muuta tutkijaa, joka olisi tutkinut koulukiusaamista? Salmivallin nimeä hoetaan kuin mantraa jokaisessa aiheeseen liittyvässä tilaisuudessa. Tosin vertaissovittelu määrittelee kiusaamisen vähän eri tavoin kuin Salmivalli)  Alleviivaamalla alleviivattiin, että tämän tekniikan avulla selvitetään aina vain yhtä tapausta (vaikka yhtä yksittäistä tönimistä, vaikka taustalla olisikin jotain pidempää kiusaamista) ja yksittäisiä keissejä ei-paatuneilta kiusaajilta.

Grr. Jos selvitetään yksittäisiä keissejä, mikä helvetin kierre tässä sitten katkaistaan??? Minusta tuntuu vähän kaukaa haetulta, että jokainen riita tekee aloittajastaan koulukiusaajan. Siinä oli sitä samaa porttiteorian tuntua, ku
in ajatuksessa, että ensimmäinen röökihatsi tekee sinusta myöhemmin narkkarin. Tiedän, että usien samat tyypit kiusaavat, mutta myös niitä satunnaiskiusaajia on rutkasti. Siksi ärsytti kuunnella kierteestä. Teki mieli sanoa, että kierre on housuissas!