Mistä voi laskea joulun menneen ohi? Onko se pelkkä aatto vai jatkuuko joulu vielä joulunpyhien yli? Lapsena se kesti varmaan uuteen vuoteen saakka. Nykyään musta tuntuu, että joulu on aattoillasta n. klo 18 johonkin joulupäivän iltaan asti kestävä aika. Lapsena joulussa oli enemmän taikaa. Nykyään se on vain yksi juhla muiden joukossa, josta stressaa keskimääräisesti kuita juhlia enemmän.

Oli oikein rauhallista. Saatiin siivottua ja järkkäiltyä. Syötiin kinkkua ja looraa. Luettiin evankeliumi ja laulettiin joululauluja (meidän perheen traditioita, joiista pidetään yllättävän sitkeästi kiinni). Avattiin lahjat ooh-huudon säestyksellä. VAlvottiin kirjojen parissa suklaata syöden. Eli perussettiä siis! Nyt on vuoden lepotauko ja sitten koko homma taas alusta. Itse asiassa riitely joulusiivouksen yhteydessä alkaa myös olla traditio. Ilmankin mä voisin kyllä hyvin elää.

Tänään menen pikapuoliin äidille syömään uudestaan. Illalla on serkun perinteiset joulupäivän bileet (nykyään ehkä enempi istujaiset...). Huomenna faijalle joulunviettoon. Sitten koko setti on ohi ja voi taas keskittyä olennaisempaa.