Käsiini sattui työpaikalla perjantaina aikuisten ADHD:ta käsittelevä lehtinen. Meillä töissä yleisesti vitsaillaan, että minulla on adhd, sillä en jaksa istua paikallani vaan pyörin väkkäränä ja olen hirvittävän kärsimätön ja impulsiivinen. Lukiessani lehtistä tuli mieleen, että entä jos minulla ihan oikeasti on adhd. Hirvittävän monet sen "oireet" sopivan minuun kuin nakutettu. Kopioin alle osoitteesta http://www.adhd-aikuiset.org/ listan adhd:n tunnusmerkeistä aikuisiällä. Sulkuihin (tai toisiin sulkuihin, jos alkuperäisissä oli jotai mikä sopi) merkitsin, sopiiko kyseinen kohta minuun.

* keskittymiskyvytön, lyhytjännitteinen ja huolimaton (KYLLÄ!)
* muistamaton, hukkaa tavaroitaan, ei pidä lupauksiaan, unohtelee tapaamiset ja tärkeätkin tehtävät (OU JEES, erityisesti tavaroiden hukkaamisessa olen aina ollut erittäin hyvä)
* aloitekyvytön, huono organisoimaan ja priorisoimaan (lukuisia keskeneräisiä projekteja, alati myöhässä)(olen aika hyvä organisoimaan, mutta kohta keskeneeräisistä projekteista on liiankin totta)
* impulsiivinen, itsepäinen, riidanhakuinen ja sietää huonosti pettymyksiä (vaikeuksia ihmissuhteissa) (KYLLÄ, vaikka riidanhakuiseksi kai kukaan ei halua myöntää itseään)
* kyvytön arvioimaan oman toimintansa seurauksia ja omien voimiensa riittävyyttä (erityisesti omat voimat ylimitoitteuna useasti!!)
* vireystilaltaan joko yliaktiivinen tai alavireinen tai mieliala vaihtelee (kyllä vaihtelee, ja PALJON)
* juuttuu itseään kiinnostaviin aiheisiin (ylikeskittyy, ei osaa lopettaa) tai negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin (melko hyvin sopii)
* töksäyttelijä, jatkuvasti äänessä ja keskeyttää muiden puheen (KÄÄK. Näinhän mä teen)
* tapaturma-altis törmäilijä (tömäilen vähän väliä oven karmeihin ja huonekaluihin, jalat on ihan mustelmilla kun en ikinä hahmota niitä)
* helposti addiktoituva (kahvi, tupakka, netti, shoppailu, seksi, alkoholi, huumeet jne...) ja ylivelkaantuva (JOO, tällä hetkellä addiktiona on sudoku, sokeri ja netti)
* epäsuotuisissa olosuhteissa, vailla tukea ja hoitoa, työkyvytön, sosiaalisesti eristäytynyt ja voi eksyä rikoksen poluille (ONNEKSI olosuhtet on olleet suotuisat, tästä ei liene vaaraa).

Luin äsken vielä ADHD-aikuisen positiiviset ominaisuudet. Niistäkin täsmäsi lähes kaikki. Alan olla hyvin vakuuttunut, että ainakin jossain määrin mulla todella on kyseinen vaiva. Kauheaa lukea jotain ja tunnistaa itsensä aivan täysin...